Je boot verkopen

Je boot verkopen kan een uitdaging zijn, vooral wanneer je het in een korte tijd voor elkaar wilt krijgen. Er zijn namelijk veel factoren die iemand afweegt voordat hij overgaat tot de aankoop van een boot. Hieronder staan enkele tips die je in acht kan nemen om de verkoop van je boot zo vlot en zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. 

Kies een goede prijs

Prijzen zijn erg belangrijk als je snel wilt verkopen. Veel booteigenaren maken de fout een te hoge prijs te vragen voor hun boot. Ook een te lage prijs is af te raden. Als je prijs te laag is en je geld weggeeft, geeft dit de koper vraagtekens: is de boot wel echt zo goed als de verkoper beweert? Zoek professionals om uw boot correct te laten taxeren. Of je kunt advertenties in de krant controleren om erachter te komen wat andere mensen voor hun boten vragen.   

Bepaal het verkoopproces

Ook de manier waarop je je boot verkoopt kan invloed hebben op het verkoopproces. Zo heb je drie basiskeuzes: verkoop het zelf, ruil het in of verkoop het via een bemiddelaar. De keuze zal worden beïnvloed door de grootte en de waarde van je boot. Kleine boten worden zelden verkocht door een bemiddelaar, omdat ze te weinig inkomsten genereren voor de tijd die nodig is om de verkoop te doen. Grote boten brengen vaak complexe onderhandelingen met zich mee die door een goede bemiddelaar kan worden vereenvoudigd.   

Maak je boot schoon

Je boot verkopen gaat sneller wanneer deze goed onderhouden en schoon is. Dit geeft je een reden om ervoor te zorgen dat je je boot voorbereidt voordat je besluit om hem te verkopen. Je kunt een schoonmaakbedrijf inhuren of je handen zelf uit de mouwen steken. Een schone en opgeruimde boot verdient altijd een hogere verkoopprijs, dus investeer wat tijd en moeite. Boen de hele boot en eindig met een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel. Als de fiberglas-afwerking niet glanst, investeer dan in het polijsten met wrijfmiddel en/of met was en vernis. Met één laag zal de glans herstellen. Vergeet ook niet om ervoor te zorgen dat de motor schoon is.   

Het papierwerk

Het belangrijkste is het papierwerk en de rechtsgeldigheid voor bevestiging van eigendom en verandering van verzekeringen. Dit betekent dat als je de boot zelf verkoopt, je een verkooporder moet invoeren die prijs, de namen van zowel de koper als verkoper, adressen en rijbewijsnummers, type en grootte van de boot, registratienummers en een lijst van de belangrijkste apparatuur te kennen geeft. De factuur kan dienen als betalingsbewijs voor de boot.


Delen